ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ


                                          AKΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

   Ο Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ''ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ'' ιδρύθηκε το 1978 από πρόσφυγες Πόντιους δεύτερης και τρίτης γενιάς. Έχει σήμα τον Πόντιο Ακρίτα Πολεμιστή και τα μέλη του ανέρχονται περίπου στα 800.
   Η διοίκηση ασκείται από ενδεκαμελές συμβούλιο του οποίου η θητεία είναι τριετής.
   Αποτελεί ιδρυτικό μέλος του κορυφαίου οργάνου του Ποντιακού Ελληνισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
   Διαθέτει ιδιόκτητη στέγη επί της οδού Β. Όθωνος 12 στη Σταυρούπολη της Θεσσαλονίκης.
   Βασικοί σκοποί του συλλόγου του οποίου η δραστηριότητα επεκτείνεται σε όλη την Ελληνική επικράτεια αλλά και στο εξωτερικό, είναι: 
  • Η μελέτη της ποντιακής ιστορίας και λαογραφίας.
  • Η έρευνα του ποντιακού λαϊκού βίου και πολιτισμού.
  • Η πραγματοποίηση διαφόρων λαογραφικών, πολιτιστικών και μορφωτικών εκδηλώσεων βάση κυρίως του ποντιακού ιστορικού και λαογραφικού υλικού.
  • Η διατήρηση και συνέχιση των ποντιακών ηθών και εθίμων, τραγουδιών και χορών.
   Προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς του ο σύλλογος ίδρυσε και λειτουργεί τα παρακάτω τμήματα:

α) Το Τμήμα Ραδιοφωνικού Σταθμού 

   Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Ακριτών του Πόντου με διακριτικό τίτλο '' ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ 102,3 FM '' είναι αυτήν τη στιγμή το κυριότερο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των Ποντίων, στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σ´ όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου. Το ''ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ'' ευρέως γνωστό και με μεγάλη εμβέλεια, είναι μία συνεχής πηγή έγκυρων ειδήσεων και πληροφοριών που αφορούν σε εκδηλώσεις, ομιλίες, δραστηριότητες Συλλόγων, εκθέσεις κλπ. που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα με κυριότερη ακτίνα, την κεντρική Μακεδονία.
   Αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Ποντιακούς Συλλόγους που ενημερώνουν και ενημερώνονται για διάφορες δραστηριότητες που αφορούν τον Ποντιακό Ελληνισμό.


β) Το Τμήμα Ποντιακού Θεάτρου

   Η απόκτηση ιδιόκτητης στέγης των Ακριτών του Πόντου το 1985 βοήθησε εξαιρετικά ώστε να γίνει πραγματικότητα το όνειρο όλων των μελών του Συλλόγου. Το όνειρο αυτό αφορά στη δημιουργία θεατρικού ερασιτεχνικού τμήματος το οποίο λειτουργεί με πρότυπα επαγγελματικού θιάσου καθώς την σκηνοθεσία των έργων κάνει πάντα επαγγελματίας σκηνοθέτης.
   Ο θίασος των Ακριτών του Πόντου δίνοντας εκατοντάδες παραστάσεις, γνώρισε πολλές και μεγάλες επιτυχίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανεβάζοντας συνολικά επτά έργα τα οποία είναι: 
  • Ο Τελευταίον ο Χορόν (Ιούνιος 1986)
  • Ο Κλήδονας (Οκτώβριος 1989)
  • Τη τρίχας το γεφύρ’ (Οκτώβριος 1992)
  • Γενοκτονία (Ιανουάριος 1995)
  • Το Σταβόξυλον (Οκτώβριος 1996)
  • Ο Φώταγας (Δεκέμβριος 1998)
  • Γάμπρε φούστορον τρως ; (Ιούνιος 2001)
γ) Το Τμήμα Νεολαίας

  Έχοντας ως σκοπό την ανασυγκρότηση και δυναμική παρουσία της Νεολαίας των Ακριτών του Πόντου στον Ποντιακό χώρο αποφασίστηκε η δημιουργία τμήματος Νεολαίας τον Νοέμβριο του 1999 το οποίο έχει ως σκοπό την κινητοποίηση των νέων πάνω στα ποντιακά γεγονότα. Το τμήμα νεολαίας διοικείτε από αυτόνομο πενταμελές διοικητικό συμβούλιο.

δ) Το Τμήμα Γυναικών

  Διοικείται από αυτόνομο πενταμελές συμβούλιο και δραστηριοποιείτε στην πραγματοποίηση διαφόρων εκδηλώσεων φιλανθρωπικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πραγματοποίηση των στόχων και σκοπών του συλλόγου.

ε) Το Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακών Χορών

   Με τέσσερα τμήματα, 150 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών και χοροδιδασκάλους τους πεπειραμένους και πλήρως καταρτισμένους Πετρίδη Αμανάτιο και Τσιλογλανίδη Παύλο, προωθείτε στους κόλπους του Συλλόγου η γνώση, η κατανόηση και η αγάπη του ποντιακού χορού. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου συμμετέχουν κάθε χρόνο σε πολλές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και με τις αξιόλογες εμφανίσεις τους και την πειθαρχία που τα διακρίνει συμβάλλουν σημαντικά στην διάσωση και διάδοση των ποντιακών χορών.

στ) Το τμήμα παραδοσιακής χορωδίας

   Ένα 30μελές μουσικό σύνολο αποτελούμενο από άνδρες και γυναίκες γνώστες της μουσικής παράδοσης και υπό την καθοδήγηση του καταξιωμένου καθηγητή μουσικής και συγγραφέα Παύλο Τσακαλίδη η χορωδία των Ακριτών του Πόντου έχει γνωρίσει μεγάλες επιτυχίες συμμετέχοντας σε πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ και αναδείχθηκε ως ένα από τα ιδιαίτερα διακριθέντα τμήματα του συλλόγου.

ζ) Το Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας

   Το Τμήμα Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας με δάσκαλο ως το καλοκαίρι του 2006 τον καθηγητή μουσικής και καταξιωμένο καλλιτέχνη Μιχάλη Καλιοντζίδη και στη συνέχεια με τον συνθέτη και αρχιμουσικό Παύλο Tσακαλίδη, έχει να επιδείξει πολλούς καταξιωμένους λυράρηδες οι οποίοι διδάχθηκαν την τέχνη της ποντιακής λύρας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, αναδείχτηκαν και συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ποντιακή μούσα.

η) Το Τμήμα Εκθετηρίου

   Βιβλία που αναφέρονται στην ποντιακή ιστορία, τον πολιτισμό, την λαογραφία, την γενοκτονία, τον τρόπο ζωής, καθώς και μουσικά έργα CD, DVD και κασέτες όλων των ποντίων καλλιτεχνών συμπεριλαμβάνονται στην πλούσια ύλη του εκθετηρίου του συλλόγου. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο σύλλογο, τον οποίο επισκέπτονται καθημερινά πολλά άτομα, μπορείτε να βρείτε όλα τα παραπάνω καθώς επίσης και χάρτες του πόντου, αναμνηστικά του συλλόγου και άλλα.

θ) Το Τμήμα Αιμοδοσίας

   Το 1990 συστήθηκε το τμήμα αιμοδοσίας του συλλόγου, το οποίο υπό την καθοδήγηση, πάντοτε ικανών υπευθύνων, διατηρεί ικανοποιητικό αριθμό φιαλών αίματος στην δική του τράπεζα, στο Θεαγένειο νοσοκομείο. Πραγματοποιώντας δύο αιμοδοσίες κάθε χρόνο στο χώρο του συλλόγου, και προσφέροντας εκατοντάδες φιάλες σε συνανθρώπους μας που είχαν και έχουν άμεση ανάγκη, επιτελεί τεράστιο κοινωνικό έργο και αποδεικνύει συνεχώς την σπουδαιότητα της ύπαρξής του.

ι) Το Τμήμα Αλληλοβοήθειας

   Την ίδια περίοδο με το τμήμα αιμοδοσίας, συστήθηκε και το τμήμα αλληλοβοήθειας την ευθύνη του οποίου είχαν πάντα ικανά πρόσωπα, τα οποία με απόλυτα αντικειμενικό και διακριτικό τρόπο προσέφεραν και προσφέρουν σημαντικότατη υλική αλλά και ηθική βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματική ανάγκη. Το τμήμα αλληλοβοήθειας έχει αυτόνομη διαχείριση, δέχεται οικονομικές και υλικές δωρεές και τις προωθεί αναλόγως.

ια) Το Τμήμα Διαχείρισης Οπτικοακουστικού Υλικού

   Το συγκεκριμένο τμήμα έχει ως σκοπό τη συλλογή και ταξινόμηση όλου του οπτικοαουστικού υλικού του συλλόγου και γενικότερα του Ποντιακού χώρου, αλλά και την ανάδειξή του όποτε καταστεί αναγκαίο.

ιβ) Το Τμήμα Διαδικτύου

   Στις αρχές του έτους 2000 το Διοικητικό Συμβούλιο θεώρησε αναγκαίο πως ο σύλλογος έπρεπε να ακολουθήσει τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και προχώρησε στη δημιουργία του Τμήματος Διαδικτύου. Δημιούργησε επίσημη ιστοσελίδα με διεύθυνση www.akritestoupontou.gr μέσω της οποίας προβάλλεται η ιστορία αλλά και η δραστηριότητα του συλλόγου στο διαδίκτυο. Παράλληλα μέσω της ιστοσελίδας αναμεταδίδεται η φωνή του ''ΡΑΔΙΟ ΑΚΡΙΤΕΣ'' 102,3 fm παντού και δίνεται η δυνατότητα σε όλο τον κόσμο να ενημερωθεί για τα ποντιακά τεκταινόμενα από συνεχώς ανανεώσιμες και έγκυρες ειδήσεις. Στην ιστοσελίδα των Ακριτών Του Πόντου μπορεί ακόμη κάποιος, να βρει χρήσιμες συνδέσεις που αφορούν τον ποντιακό χώρο να επικοινωνήσει μαζί μας στο e-mail info@akritestoupontou.gr και να παραγγείλει από τα προϊόντα που θα επιλέξει από το σύγχρονο ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Οι Ακρίτες του Πόντου διοργανώνουν και πραγματοποιούν κατά τη διάρκεια του έτους, πάμπολλες εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το φεστιβάλ παράδοσης και πολιτισμού του Ιουνίου με την επωνυμία ''ΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ'' η φήμη του οποίου έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελληνικής επικράτειας. 

http://www.akritestoupontou.gr



Ένωση Ποντίων Μενεμένης - Ιστορική αναδρομή

Bookmark and Share
Ένωση Ποντίων Μενεμένης - ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Χρόνια πριν.... τον Αύγουστο του 1981, μια παρέα ανθρώπων 2ης και 3ης γενιάς μάζεψε τις ιστορίες, τις μνήμες, τον σεβασμό και όλη την αγάπη της για την αιώνια πατρίδα, τον Πόντο... και πίστεψε πως ο λαός που εκπροσωπεί, αξίζει τον κόπο να έχει φωνή και παρουσία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.
Οι άνθρωποι αυτοί προσπάθησαν, σκόνταψαν, ξεπέρασαν δύσκολους καιρούς. Κάποιοι χάθηκαν στην πορεία. Άλλοι έμειναν και πάλεψαν και ακόμα παλεύουν.

Ακόμα περισσότεροι πίστεψαν και ήρθαν και η παρέα έγινε ομάδα, η ομάδα σύλλογος, σύλλογος που πορεύθηκε στα χρόνια. Με τον ίδιο ζήλο, με τα ίδια ιδανικά όπως εκείνα των πρώτων. Τις αξίες μας τις βάλαμε εκτός από την ψυχή μας και στους χορούς μαςστις μουσικές μας, στη ζωή μας. Με τους παλιούς να μεταγγίζουν γνώση, με τη νεολαία να πρωτοστατεί, με τα μικρά παιδιά να ακολουθούν...
Με αριθμό 250 περίπου μελών στα χορευτικά και μουσικά συγκροτήματα και με ακόμα μεγαλύτερο συνολικό αριθμό εγγεγραμμένων μελών (500) στα καταστατικά του συλλόγου, σε μια γειτονιά που κατά κύριο λόγο απαρτίζεται από πρόσφυγες της Σμύρνης και όχι του Πόντου, εμείς καταφέραμε να αγγίξουμε το κύρος μεγάλων συλλόγων της πόλης μας και να τύχουμε τον ανάλογο σεβασμό, με ιδιαίτερη υπερηφάνεια.

Όντας μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και κατόπιν με την ίδρυση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ)αναπόσπαστο μέλος της, ηΈνωση Ποντίων Μενεμένης συμμετέχει ανελλιπώς αλλά αποτελεί και διοργανωτή σε εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, σεμινάρια, πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια, συναπαντήματα νεολαίας, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.
Στον απόηχο της βιογραφίας αυτής οφείλουμε εκτός από το έργο μας να παραθέσουμε και τα πιστεύω μας. Λένε οι «πολλοί» πως σήμερα η παράδοση αιμορραγεί, πως η νέα τάξη πραγμάτων δεν χωράει τις εξεγέρσεις μας, πως είμαστε πια εκτός κλίματος, πως γινόμαστε παρατράγουδα στους «μελωδικούς ήχους» που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση. Εμείς λοιπόν, η Ένωση Ποντίων Μενεμένης - «Εύξεινος Πόντος» σε όλους όσους θέλουν την παράδοση να έχει ξοφλήσει, απαντάμε με θάρρος και τόλμη τα εξής:

Είμαστε απόγονοι Τραντέλλενων, μεγαλώσαμε με το μεγαλείο της ψυχής εκείνων, με την ηχώ από τις φωνές τους συντροφιά, που ζητούν να μην ξεχάσουμε.
Εμείς λατρεύουμε αυτό που δεν είδαμε, πιστεύουμε σε εκείνο που δεν ζήσαμε. Η αγάπη και το χρέος μας απέναντι στην από αρχαιοτάτων χρόνων ιστορία μας είναι ανεξάντλητα. Μπορούμε για τις αξίες μας και τα ιδανικά μας να γίνουμε χίλια κομμάτια.
Αυτή η γνώση φωτίζει τη δική μας στράτα. Στο βωμό αυτής της παράδοσης, που αιώνες τώρα αναγεννιέται από τις στάχτες της, στήνονται μεγαλεία. Κι αν ο παράδεισος του εκσυγχρονισμού και της «νέας τάξης πραγμάτων» επιβάλλει τη λήθη και τη λησμονιά, αυτόν τον παράδεισο εμείς δεν τον θέλουμε γιατί λυπούμαστε, μα είναι ένας πολύ φτωχός παράδεισος.
Θα μείνουμε να υπηρετούμε με όποιο κόστος την Ποντιακή παράδοση, γιατί είμαστε αθεράπευτοι εραστές της. Θα μείνουμε να σκαλίζουμε τις στάχτες και.... είθε να πάρει το όνειρο φωτιά και να φωτίσει ολόκληρο τον κόσμο!!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου